BAMBU

På kliniken kan du köpa bambustrumpor i olika modeller,färger och i storlekar mellan 27-50.  Nedan kan du läsa varför bambustrumpor är så bra.

 

Bambu är ett naturmaterial, en växtfiber som tillhör släktet gräs. Bambu är ett mjukt material som reglerar och jämnar ut temperaturen. Det känns varmt mot huden under kalla vinterdagar och svalt under varma sommardagar. Materialet är antibakteriellt vilket innebär att det inte tar upp smuts. Dessutom luktar det inte. Detta gör att materialet är bra för att läka sår och hudsprickor på fötter och ben. Bambun kan stickas tunt men vikten är större än på bomullsstrumpor eller ullstrumpor. Bambu växer naturligt och odlas utan besprutning på stora delar av jorden, därför anses bambun vara ett ekologiskt hållbart material för framtida produktion. (källa sockhuset.se)

 

 

Footmender  

När jag och mina kollegor fick höra om Footmender tänkte vi ”ännu en salva som lovar mycket”. Det lät lite för bra med en salva som ”behandlar och återställer torr hud, förhådnader och hälsprickor på fötterna”. Efter lite diskussion bestämde vi oss ändå för att testa för att se hur Footmender funkade på riktigt.

Jag hade några kunder som jag tänkte att Footmender kan kanske passa deras fötter. Så när kundtestare nr ett kom, en man i yngre medelåldern med kraftiga förhårdnader på hela fötterna, stora hälsprickor samt mycket vårtor på båda fötterna fick Footmender något att bita i. Jag började med att behandla kunden med en vanlig medicinsk fotvårdsbehandling, tog bort så mycket förhårdnader som gick, och skrapade vårtorna. Under behandlingen diskuterade vi hur vi skulle gå vidare och bestämde att han skulle både använda Vårtfri och Footmender. Vi bestämde att han i två veckor skulle smörja Footmender varje dag och var femte dag använda Vårtfri. Ett återbesök bokades in efter 4 veckor.

Kund nr två även han en man med kraftiga förhårdnader och hälsprickor och väldigt torra fötter även misstanke om fotsvamp samt nagelsvamp. Jag har varit på denna man i flera år att han måste behandla fötterna mot fotsvamp och börja smörja fötterna. Men han har inte riktigt lyssnat. Nu närmade det sig sommar och semester och han kände att det var dags att ta tag i sina fötter. Efter att gjort medicinsk fotvård på kunden smorde jag med Footmender. Men han var inte redo för att köpa ngn.

Återbesök

Återbesök kund ett efter 4 veckor: Kunden kommer in och säger att hans fötter mår mycket bättre. Kunden berättar att han smorde fötterna varje dag i ca 1 ½ vecka och efter det 2 ggr i veckan. Vårtfri var 5 dag. När jag skall göra fotvården märker jag att det är lättare att ta bort förhårdnader samt att hälsprickorna är helt borta. Vårtorna skrapas och en hel del försvunnit. Nytt återbesök om 4 v veckor bokas in och kunden kommer fortsätta smörja med Footmender. Han och även jag är förvånade över att resultatet blivit så bra. Vid nästa återbesök är fötterna jättefina och kunden mycket nöjd. Lite vårtor kvar att skrapa men då Footmender mjukar upp huden så bra har även VårtFri trängt in bra till vårtorna.

När kund nr två kommer tillbaka efter 8 veckor har han varit hos hudläkaren. Efter en behandling mot fotsvamp, en för nagelsvamp och sen efter det en kur med kortisonkräm ser fötterna lite bättre ut, dock är förhårdnader och hälsprickor kvar. Vi kom överens om att han skulle börja med Footmender efter att kortisonbehandlingen var klar, så han köpte hem en. Återkom efter 8 veckor igen och då kom han in med helt nya fötter. En sådan otrolig skillnad, dels att naglarna blivit bättre av svampbehandlingen men fötterna var så fina. Det har varit en fröjd att göra fotvård på denna kund efter att han börjat behandla med Footmender. Kunden är väldigt nöjd med att Footmender håller vad den lovar.

Att se så många kunder få fina fötter efter att de använt Footmender är roligt och det gör även att mitt arbete blir lättare, det är inte lika mycket förhårdnader att ta bort och har de kraftiga förhårdnader är det mycket lättare att skära bort dem. Jag har kunder som har både Psoriasis och PPP(hudsjukdom) som tycker att Footmender hjälper dem att hålla fötterna mjukare.

En del kunder tycker att de blir ”klibbigt” om fötterna när de smort sig. Rådet jag ger till dem är att smörj när du sitter framför ditt favoritprogram och låt fötterna lufttorka och ta sedan på ett par sköna sockar.

Så vi, medicinska fotterapeuter, på Fotvården i Fräntorp är väldigt överraskade och nöjda över att Footmender håller vad den lovar. Rekommenderas varmt till alla med torr hud, förhårdnader och hälsprickor!

Gm Therese Fränberg

medicinsk fotterapeut Fotvården i Fräntorp

 

 

 

Startsidan/ Senaste nytt/ TT/ Inrikes2014-04-11

Skorna som plågar sommarfoten

 
 

Stockholm. Flera av vårens och sommarens skofavoriter är mardrömmen för våra fötter - platta, sladdriga och utan stöd ger de skador på häl, fotleder och rygg.

Platta basketskor, sladdriga ballerina, nätta sandaler med tunn sula och flip flops - modellerna är en tuff utmaning för hälar och leder och kan ge inflammation i hälsenan.

– Den som går runt i ett par flip flop större delen av sommaren får problem. Fettkudden under foten som ger stötdämpning trampas ut och hamnar som en krans runt hälen. Man får ont, blir torr och får sprickor, säger Ann Lindström ordförande för Sveriges Fotterapeuter.

Hon framhåller att 90 procent av alla fotåkommor vi drabbas av kan kopplas till skorna.

Boven i dramat är de tunna sulorna som inte dämpar, modeller av tunt tyg och utan kanter som kan hjälpa till att hålla hälen på plats.

– I med ett par extra sulor om du absolut vill ha Converse, eller se till att ha ett par sneakers med bra sula i väskan och byt efter halva dagen.

Bland vårens och sommarens skotrender finns flera fotvänliga varianter.

– Traktorsulan är tillbaka, inte bara på bootsen utan även på sandaletter och liknande, säger Sara Winter på Skobranschrådet.

Skor av Birkenstock-modell har också fått ett nytt liv.

– De är verkligen superheta både för dam och herr, med tjock korksula som är formad efter foten.

TT(saxat från Aftonbladet.se)
 
På Fotvården i Fräntorp hittar du sulorna att ha i dina platta skor!

 

FOTSVETT

Att shoppa skor må vara hur roligt som helst, men att stå ut med fotsvett efter att man har stängt in tassarna i dem? Mindre kul. Här är tipsen som håller fötterna fräscha – hela dagen.

Trots att det sägs att svett i sig inte luktar någonting har fötterna en tendens att sprida en inte så härlig doft efter en heldag med skor, så hur kommer det sig att det ens är möjligt?

Dels har fötterna rikligt med svettkörtlar, dels börjar svett lukta när den kommer i kontakt med hudens bakterier som ju gärna frodas i fuktiga och varma ställen (=dina skor). Mia Möllerfält Mejdi, medicinsk fotvårdsspecialist på Fotvårdsteamet i Stockholm, ger dig sina bästa tips på hur du kan få svettfria fötter.

 

1. Tvätta ordentligt

Skölj inte bara fötterna i duschen utan tvätta dem ordentligt mellan tårna och allt. Ta gärna ett dagligt fotbad i fem till tio minuter om du har mycket besvär. Häll i lite fotsalt eller vanligt grovt havssalt från matbutiken i vattnet då det kan agera en aning uttorkande.

 

2. Byt skor ofta

Det är lätt att hitta ett par favoritskor som man gärna nöter dag ut och dag in, men försök variera ofta, helt enkelt för att skorna aldrig hinner torka ordentligt annars. Använd heller aldrig samma strumpor två dagar i rad.

 

På Fotvården i Fräntorp hittar du olika sorters sköna strumpor.

 

3. Satsa på produkter

Det finns en hel uppsjö olika produkter som kämpar mot fotsvett, bland annat fotpuder och fotsprej som funkar som deodoranter för fötterna. Använd dem på morgonen för att öka chansen för fräscha fötter hela dagen lång.

 

4. Skippa bara fötter

Många sommarskor håller endast en säsong för att svetten har impregnerat dem, men har du aldrig nakna fötter i dem minskar du risken för en för tidig död. Använd tunna strumpor, eller så kallade “steps”, och investera gärna i ett par sulor som du kan tvätta lite då och då för en snabb uppfräschning

(Saxat från Aftonbladet.se)